Lemmikkieläimet junissa ja busseissa

Kuinka koira matkustaa junassa ja saako kissan ottaa mukaan bussimatkalle?  Moni haluaa ottaa lemmikin matkalle mukaan, mutta käytännöt eri liikennöitsien kesken saattavat olla epäselvät. Matkakeisari.fi kokosi tietopaketin lemmikkien matkustamiseen liittyvistä asioista, jotta sinun olisi helpompi suunnitella matkaasi.

Junat

Kaikissa junissa on lemmikkien kanssa matkustaville omat osastot, joihin mahuu rajallinen määrä lemmikkejä. Koiria lukuunottamatta lemmikit matkustavat aina kuljetuslaatikossa. VR:n nettisivuilta löytyy kokonaan oma osio eläinten kanssa matkustamiseen liittyvistä asioista, kuten lemmikkipaikkojen hinnat kauko- ja yöjuniin sekä Allegroon. Lähijunissa lemmikeistä ei peritä hintaa ja opaskoirat kulkevat mukana luonnollisesti maksutta kaikissa julkisissa kulkuvälineissä.

Mikäli sinulla on kaksi lemmikkiä, mutta ne matkustavat samassa kuljetuskopassa, peritään vain yksi lemmikkimaksu. Yksi matkustaja voi kuitenkin kuljettaa enintään kahta lemmikkiä tai kuljetuslaatikkoa. Mikäli lemmikkejä on enemmän, matkustajan täytyy ostaa toinen istumapaikka, josta saa -50% alennusta.
Junanvaihdon yhteydessä uutta lemmikkimaksua ei peritä.

Huomioithan, että lemmikkisi on rokotettu, sisäsiisti ja hyvin käyttäytyvä. Lemmikit eivät saa aiheuttaa häiriötä muille matkustajille.

Lemmikit matkustavat  pääsääntöisesti aina lattialla, ellet ole ostanut lemmikillesi istumapaikkaa. Tällöin istuin täytyy suojata asianmukaisesti.
Yöjunuissa lemmikit saavat matkustaa lemmikkihytissä, mikäli koko hytti on varattu omaan käyttöön. Yöjunien päivävaunuissa on myös lemmikkiosasto.

Kaukoliikenteen bussit

Yleissääntö lemmikkien bussissa kuljettamiseen on se, että kyytiin pääsee, mikäli on tilaa. Poikkeuksen tekee Onnibus, joka ei ota kaksikerrosbusseihinsa ollenkaan koiria kyytiin, opaskoiria lukuunottamatta. Tässäkin tapauksessa matkustajan tulee tehdä ennakkovaraus asiakaspalveluun mukaan tulevasta opaskoirasta 72h ennen matkaa. Lemmikit ovat kuitenkin tervetulleita Onnibussin FLEX-autojen kyytiin. Pienet sylikoirat ja muut syliin mahtuvat lemmikit kuljetaan veloituksetta, ja suuremmista matkakavereista peritään €5 lemmikkieläinmaksu, joka maksetaan kuljettajalle.

Pohjolan Liikenne kuljettaa pienet, sylissä matkustavat lemmikit veloituksetta. Isommista koirista ja kuljetuslaatikoissa matkustavista lemmikeistä peritään pieni maksu, joka on netistä ostettuna hieman halvempi, kuin linja-auton kuljettajalta. Expressbussillla on sama käytäntö, mutta maksu peritään ainoastaan isoilta koirilta. Kuljetuslaatikoissa ja pienissä häkeissä matkustavat lemmikit pääsevät siis ilmaiseksi matkaan. Savonlinjalla matkustettaessa sylissä istuvista lemmikeistä ei peritä maksua, mutta isommista lemmikeistä veloitetaan. Lähiliikenteen busseilla on omat käytäntönsä lemmikkien suhteen.

Jos linja-autossa on pahasti allerginen henkilö, hänellä on oikeus pyytää kuljettajaa estämään lemmikkieläimen nouseminen bussiin.

Opaskoiriin tämä sääntö ei tietenkään päde, mutta kaikki koirat pyritään aina sijoittamaan mahdollisimman kauas allergisista henkilöistä.

Lemmikit matkustavat aina omistajansa vastuulla, eikä niitä voi koskaan laittaa yksin matkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.