Lainarahalla pelivaraa mökkikaupoille

Kotimaassa matkailusta on tullut yhä trendikkäämpää ja kiinnostavampaa viimeisten vuosien aikana. Olipa kyseessä sitten ympäristösyistä tai kotiseuturakkaudesta kumpuava valinta, niin yhä useampi suomalainen suuntaa kesälomareissulla maakuntamatkoille. Kotimaan matkailun suosion nousun seurauksena esimerkiksi mökkien ja veneiden markkinat ovat kuumentuneet ja vilkastuneet. Vuokramökit varataan viikoiksi eteenpäin, ja uusien mökkien tarjonta ei vastaa niiden kysyntää.

Mökkeily on aina ollut keskeinen osa suomalaista kulttuuria. Muutaman hiljaisemman mökkikesän jälkeen suomalaiset ovat jälleen innostuneet viettämään pitkät ja aurinkoiset kesäillat mökin terassilla istuskellen ja pihatöitä tehden. Mökkikauppojen hoitaminen pelkkää käteistä käyttäen ei kuitenkaan ole aina mahdollista tai edes järkevin tarjolla oleva vaihtoehto. Niinpä oman mökin ostamista tai vanhan suvun kesäpaikan remontointia suunnittelevan mökkeilijän kannattaa tutustua lainapalveluiden mahdollisuuksiin. Esimerkiksi vertaile ja hae pikalaina verkon lainapalveluiden avulla, ja säästä pitkä penni lainan kuluissa ja koroissa.

Miksi lainarahaa kannattaa harkita mökin hankinnassa?

Mökin hankinta ja jopa vanhan mökin perinpohjainen remontointi ovat suuria kuluja. Joskus pienen mummonmökin voi ostaa niin pienellä summalla, että se kannattaa vain maksaa kerralla pois. Sen sijaan suuremmat mökkihankkeet ovat niin suuria taloudellisia investointeja, että niiden tekeminen käteisellä ei välttämättä ole kannattavaa. Mökkiin käytettävät rahasummat voi esimerkiksi sijoittaa riskittömiin sijoituksiin ja mökin hankkia lainarahalla. Tällöin sijoitusten tuotoilla voi maksaa lainan korot ja kulut, kun inflaatio kuluttaa lainaa pois omalla tahollaan.

Millaisia lainavaihtoehtoja mökkeilijöiden saatavilla on?

Lainamarkkinat ovat kehittyneet 2000-luvulla monipuoliseksi ja vilkkaaksi markkinaksi. Markkinoilla toimii useita perinteisiä pankkeja, sekä modernimpia rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat laajan kattauksen erilaisia lainatyyppejä. Näiden joukosta myös mökkikaupoille on valittavissa useampikin vaihtoehto.

Mökkilaina

Ensimmäisenä mökkikaupoille suuntaavan lainanhakijan huomio kiinnittyy varmasti mökkilainaan. Nimensä mukaisesti mökkilaina on mökin tai muun vapaa-ajan asumuksen ostamiseen tarkoitettu laina, jonka ehdot räätälöidään tarpeen mukaisesti.

Mökkilaina sopii sellaisille hakijoille, joilla on selkeä budjetti omalle mökilleen ja jopa potentiaalinen mökki kiikarissa. Koska mökkien hinnat vaihtelevat suurella skaalalla, myös mökkilainojen suuruudet vaihteleva. Aivan kaikkein pienimpiä mökkejä varten mökkilaina ei kankeutensa vuoksi välttämättä sovi.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on dynaaminen ja nopea laina, joka voidaan myöntää käyttötarkoituksesta riippumatta. Niinpä kulutusluottojen käyttötarkoitukset ja suuruudet vaihtelevat vielä mökkilainojakin enemmän.

Kulutusluotto voi olla hyvä apu myös mökkikaupoilla. Vaikka mökkilaina on parempi vaihtoehto silloin, kuin koko mökkibudjetti on tarkoitus kattaa lainarahalla, niin myös kulutusluotolla on oma roolinsa mökkikaupoilla. Esimerkiksi tilanteessa, jossa mökin ostaja on kerännyt niin paljon säästöjä, että rahaa tililtä löytyy melkein mökin verran, kulutusluotto voi tuoda kaivattua lisävetoa mökin hankkimiseen. Sen sijaan kokonaisen mökkilainan hakeminen vastaavassa tilanteessa ei olisi yhtä kannattavaa.

Mökkiremontti lainarahalla

Kulutusluoton toinen käyttökohde mökkeilijälle on mökin remontti. Mökkien remontoinneista ja muutostöistä voi koitua suuria kustannuksia, joiden maksamisesta selviää helpoiten lainarahalla. Kulutusluotto voi tuoda remonttibudjettiin lisäpotkua, jos remontissa tulee vastaan esimerkiksi yllättäviä kuluja.

Sen sijaan kokonaisen remontin kustantamiseen alusta loppuun soveltuu kulutusluottoa paremmin remonttilaina. Remonttilainaa hakiessa on syytä olla tarkka selvitys remontin kuluista ja kulujen eri osista. 

Lainavertailu auttaa edullisen lainan saamiseen

Verkossa toimivien lainapalveluiden käyttö on tehnyt niin kulutusluottojen, mökkilainojen kuin remonttilainojenkin vertailusta ja kilpailuttamisesta helppoa ja tehokasta. Yksittäiset lainavertailupalvelut mahdollistavat jopa kymmenien eri lainanantajien tarjousten tarkastelun. Näin lainan hakija voi valita ensin lainansa tyypin, kiinnostavimmat lainatyyppiä tarjoavat rahoituslaitokset ja hakea lainaa nopeasti useilta tahoilta. Jos hakemukseen vastataan usealla lainatarjouksella, niin niiden joukosta on helppo valita paras ja edullisin laina.